divendres, 26 de novembre del 2010

NAVEGAR EN EL CYPRIS II

La tripulació del Cypris saludant ...Rafa, Oscar, Jaume, Ignasi, Oriol, Boni i Xavier.

Recordo un dia del mes d’agost de 1993, després d’un matí navegant a vela per la badia de Lloret, a la tarda estàvem convocats a un excursió, llavors a l’estiu, l’activitat era frenètica, érem joves i ens bullia la sang. Les trobades eren habituals, ens ajuntàvem una desena d’amics, al matí vela, excursió o regata amb els 470’s i a la tarda bicicleta, anàvem de Lloret a Blanes o a Tossa. Aquest dia, l’excursió tenia un destí, anar a menjar una síndria en un antic veler al port de Blanes.
Allí es on vaig descobrir el Cypris II.
El Cypris II és un cúter de fusta construït a Marsella el 1932, de 15,5 m. d’eslora i 3,25 m. de màniga, un calat de 2,20 m i un desplaçament de 14 tones. Equipat amb un pal de 19 m. d’alçària i 140 m2 de superfície vèlica, major, genova i trinqueta. Aquella tarda, a bord, entre tall i tall de síndria, va sorgir la idea de participar en el XIII Príncep de Girona amb el Cypris. Al Jordi, propietari d’aquell magnífic veler, el projecte l’hi va semblar bé.. Dit i fet, amb aquells mesos vàrem ajuntar una tripulació excepcional i a més amb l’ajut de Supermercats Massó i del restaurant Can Magí de Vidreres vàrem aconseguir estar a la línia de sortida el març de 1994, tots ben uniformats. El projecte no va acabar allí i desprès del Príncep, vàrem fer al llarg d’una temporada el circuit català de creuers en la modalitat de clàssics.



El Cypris II navegant a la badia de Blanes

La navegació en aquell veler estava més a prop del bonic que de les exigències tècniques a que alguns estàvem acostumats, amb tot , ens va deixar a la memòria no poques anècdotes.
Entre quaderna i quaderna cabien exactament (potser estava fet a mida) dues ampolles de vi, el Jordi tenia allí una autentica bodega i quan anàvem cenyint, sovint es sentia la veu “pugeu a coberta una ampolla de sotavent!” és clar que era per disminuir l’escora. Recordo un dia en mig d’una regata que el timoner va donar la veu “virem!”,la tripulació es va revelar: “ara no pot ser”, la qüestió és que estava circulant per coberta una safata de lioneses de nata, està clar que fins que no es va buidar la safata no es va poder completar la maniobra. També recordo una arribada al port Olímpic de Barcelona coincidint la nostra entrada al canal del port amb una passejada del llavors alcalde Barcelona Pasqual Maragall amb tot el seu seguit, l’alcalde es va aturar i va demanar el silenci als seus acompanyants per veure passar per davant seu el majestuós CYPRIS II, en aquell moment els que anàvem a bord ens vàrem sentir en el centre del món.

El Cypris a hores d’ara és d’un altre propietari, el darrer cop que el vaig veure estava amarrat al port d’Arenys, he localitzat la seva pàgina web. http://cyprisii.com/. I sembla que ara està per charters. En un temps on el nostre patrimoni marítim està tan mengüat, animem al seu armador a que visqui per sempre el CYPRIS II.

dimarts, 16 de novembre del 2010

L'OLÉ ANDER ENARBORA LA BANDERA BLAVA

L'Olé Ander navega enarborant la bandera blava

Després d’omplir una sèrie de formularis i aportar no poca documentació, l’Olé Ander, el nostre petit veler familiar enarbora la bandera blava.
L’associació d’Educació Ambiental i del Consumidor, ADEAC-FEE que pertany a la Fundació per l’Educació Ambiental, es qui gestiona el programa de les Banderes Blaves. L'ADEAC-FEE, mitjançant l’ajut de l’amic Carlos Ramos, es qui ens ha concedit aquesta distinció.
Pels que no coneixeu el que això significa, aquí va el compromís personal o decàleg de la bandera blava europea per embarcacions:
1. Faré un ús responsable dels instruments de ràdio i navegació, no arriscant la seguretat de les persones i / o les embarcacions, avisant, si s'escau, d'objectes flotants o altres perills i exercint de forma solidària el deure d'auxili al mar.
2. Procuraré informar i informar sobre la localització i característiques de les àrees sensibles i d'importància científica, així com de les reserves naturals i els ecosistemes protegits, per evitar així que se'ls causin danys accidentalment.
3. Defensaré activament la conservació de la vida al mar. Respectaré els espais protegits, els mamífers marins i altres espècies protegides i no pertorbin les àrees de nidificació d'aus. No utilitzaré arts de pesca prohibides, respectaré els períodes de veda i no capturaré ni consumiré exemplars juvenils o immadurs.
4. No degradaré els fons marins fondejant en zones sensibles o on pugui interferir amb les activitats o equipaments dels pescadors i mariscadors. Respectaré les reglamentacions relatives al busseig i a la pesca submarina.
5. No adquiriré ni utilitzaré objectes fabricats a partir d'espècies protegides (coral, carei, etc.) O procedents de jaciments arqueològics submarins, quan l'origen o legalitat no siguin demostrables.
6. Mantindré el mar, la platja i el port nets:
• No llançant cap material plàstic ni cap altre tipus d'escombraries al mar oa la platja.
• No abocant o deixant escapar líquids nocius o tòxics, o qualsevol
altra substància nociva dins del mar.
• Promouré i utilitzaré la recollida selectiva / reciclatge de residus sòlids al port.
7. Utilitzaré, sempre que sigui possible, productes que no siguin agressius contra el medi ambient (pintures, vernissos, anti-fouling, decapants, detergents, etc.). Dipositaré les restes de pintures, vernissos i olis de l’embarcació en els recipients adequats del port per a residus contaminants, afavorint el seu reciclatge o tractament especial de manera diferenciada a la resta de les deixalles o aigües residuals. Utilitzaré les instal•lacions del port per a l'extracció de l'aigua de sentines i, si s'escau, de WC estancs.
8. Denunciaré davant les autoritats competents qualsevol atemptat a la legislació marina del que tingui coneixement, especialment, els accidents i contaminació per hidrocarburs o altres substàncies químiques d'origen terrestre o l'ús d'arts de pesca il•legals.
9. Contribuiré a una gestió ambientalment responsable del meu port d'amarrada, habitual o ocasional, en relació amb els criteris Bandera Blava, compliment de la legislació litoral i ambiental, estalvi d'aigua i energia, recollida selectiva d'escombraries, informació, educació i formació ambiental del personal tècnic i dels usuaris del port, implantació de sistemes de gestió ambiental, etc.
10. Procuraré que el meu comportament en la vida quotidiana, a la mar, a la llar, al treball i a la comunitat social sigui tan responsable ambientalment com en el mar, i promouré o participaré en iniciatives socials o institucionals, que promoguin la recerca, conservació i/o desenvolupament sostenible del litoral.