divendres, 21 de desembre del 2012

BONES FESTES

divendres, 19 d’octubre del 2012

L'AREA ESPORTIVA I LA NOVA CONCESSIÓ DEL CVBLANES

Optimist en un entrenament a Blanes

A principis de juny vàrem saber que el Club Vela era l’adjudicatari de la concessió de la dàrsena esportiva del Port de Blanes per a 25 anys més.
Des de llavors i fins el dia 11 d’octubre (darrer dia per a presentar el projecte executiu de les obres que es faran a continuació), hem estat resolent tota la tramitació administrativa.
Ara amb serenitat ens haurem d’esforçar en tancar un programa del que ha de ser el nostre club els propers 25 anys.
Tinc clar que l’àrea esportiva es la que ha de donar sentit a tot plegat, tal i com resa en els nostres estatuts ” objecte principal el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de la modalitat esportiva de la vela
Anem al gra, iniciem doncs aquesta nova concessió en un moment extremadament difícil. En un marc de retallades, els ajuts que ens venien de l’administració no s’han retallat, directament han desaparegut. La nova interpretació i apujada de l’IVA que grava en un 21% tota l’activitat esportiva, perjudicarà encara més les butxaques ja malmeses dels nostres usuaris. Recentment hem sabut que la RFEV presentarà en breu un expedient de regulació dels seus treballadors,  el que ens fa pensar que aquesta crisi s’estén com una taca d’oli que lentament ens va embolcallant.
No perdrem però el nostre optimisme i ens haurem d’acomodar a aquesta nova situació.
En aquesta nova etapa, les obres que realitzarem, permetran que l’àrea esportiva disposi de mes espais i més serveis per a desenvolupar l’activitat. Una nova zona d’avarada equipada amb rampes, grua i magatzems, més vestidors,  noves aules i oficines, espais exteriors multifuncionals i un gimnàs. Tots aquests espais, així com la resta del club estaran plenament adaptats, això millorarà i facilitarà la pràctica de la vela accessible.
Així, ens plantegem donar continuïtat, millorar i augmentar els programes que desenvolupem actualment mitjançant la nostra escola de vela, equips de regates, vela accessible i flotes de vela lleugera i de creuers.
Recalcar que a Blanes tenim un fet diferencial que es l’IES de Vela que volem desenvolupar i fer viable dins les condicions actuals i futures.
El projecte de l’Institut de la Vela endegat entre la Secretaria General de l’Esport, l’Ajuntament de Blanes, la Federació Catalana de Vela, l’Institut Serrallarga i el Club de Vela, s’havia de sustentar amb col·laboracions de tots els “partners”, a la pràctica ha quedat reduït als actius proporcionats pels que realment fan l’activitat, vol dir que a partir d’ara l’institut i el Club s’hauran de multiplicar si no volen que el programa desaparegui.
Un cop tancat el cercle, el balanç que en fan els docents es molt positiu, però ara cal assegurar el seu futur fen que sigui viable amb aquestes noves condicions. Com dèiem, ja s’ha tancat el cercle, els primers alumnes que van iniciar el programa ara fa 7 i que l’any passat es van titular com a instructors, en el primer curs del cercle formatiu realitzat en el mateix institut, aquesta generació enguany podria conduir les activitats dels alumnes de primer.
Volem donar continuïtat als alumnes de l’Institut, volem que continuïn navegant un cop acabin el cicle formatiu, caldrà doncs posar en marxa programes dirigits a aquests alumnes que possibilitin la posada en pràctica dels coneixements adquirits i que els apropin a la vela com a pràctica esportiva, d'esbarjo o professional (instructors, oficials de regates, balissadors, etc) 

Així doncs el nostre programa d’activitats es focalitzarà en:
  • Els equips de regates podran continuar fent la seva activitat amb més qualitat, enfocats a la vela infantil i juvenil. Haurem però d’augmentar el número de participants i d’equips, continuar amb els equips d’optimist i d’europe, consolidar els 420´s i poder incorporar alguna embarcació més nova,  29er?
  • Les Flotes. Afavorirem i potenciarem l’organització d’activitats, regates i vela esbarjo, donat el nou espai d’avarada se’n podran crear de noves i per tant prestarem especial atenció a les classes Snipe i Laser, també de classes olímpiques 470, Finn (donat que hi ha moltes embarcacions d’ocasió).
  • Vela accessible i vela adaptada. Incorporar nous convenis de col·laboració i incorporar nou material adient a cada discapacitació
  • Esportistes amb projecció, posarem el mitjans per donar continuïtat i suport a aquests esportistes que sortint dels nostres equips de regates passin a classes olímpiques.
  • Escola de Vela, Incorporarem nou material, que faciliti la incorporació d’alumnes de l’escola a la pràctica esportiva. RS Feva, Bic Open etc.
  • Institut de Vela i Escola de Vela. Posarem en marxa l’abonament a flota, per a garantir la continuïtat dels alumnes a uns preus assequibles
Per fer tot això sostenible, caldrà ser curosos, caldrà buscar noves formules. Els ingressos seran molt limitats i caldrà  minimitzar les despeses i exprimir els recursos al màxim. 
De la mateixa manera que hem afrontat tempestes, d'aquesta també ens en sortirem.

dimarts, 15 de maig del 2012

LA NOSTRA REVÀLIDA

Mirant al futur amb confiança (Foto Alfred Farre)
Antigament la revàlida era un examen que es feia a quart de batxillerat (llavors amb 14 anys) per a ratificar que els coneixements obtinguts eren vàlids, aquest examen era selectiu i no es podia anar endavant sense haver-lo aprovat, suposo que amb la antiga idea de superar l’adolescència per arribar a ser adults  amb uns sòlids coneixements.
El Club de Vela, amb més de 68 anys i havent-les vist de tots colors, ara es veu en la necessitat de superar aquest tràngol. Estic convençut que el nostre club està plenament capacitat per a continuar tant amb la gestió de la nostra dàrsena, com liderant l’activitat esportiva en la nàutica de la nostra comarca i amb voluntat de ser un referent a nivells superiors.
Malauradament l’examen que hem de passar no s’ajusta a la nostra realitat ni a la de tants d’altres clubs nàutics que també amb bona nota superarien la prova, de fet, sobreviure amb els standards de qualitat que ens hem autoexigit de la mà de l’Associació de Ports ens fa mereixedors de la millor nota. Bandera Blava, ISO 9000, 14001, EMAS,  Q de qualitat turística, Vela de platí de la FCV, reconeixements de la RFEV, de l’Ajuntament, de la Diputació, del Consell Comarcal etc.
Ens han imposat un grau més i com esportistes que som, hem acceptat les regles del joc. En el mateix moment de rebre el plec que ha de regir el concurs per l’explotació de la dàrsena esportiva del Port de Blanes ens hem posat a treballar, sense descans i sense excuses presentarem la millor proposta per a la gestió de la dàrsena, la nostra dàrsena.
Tot i que ben bé no sabem contra qui lluitem, guanyarem no en tinc cap dubte,  els diners no ho son tot, però per si de cas, nosaltres farem un esforç més que notable per estar a l’alçada.
Ara bé, el nostre patrimoni més gran, allò que els nostres examinadors i adversaris no saben, el que no es valora en el concurs, que ens ha guiat al llarg dels anys, el full de ruta en aquesta revàlida, és justament allò que ens farà guanyadors, el que ens han tramès els nostres navegants, l’esforç, l’esperit de superació en els moments més difícils, la solidaritat, l’amistat, el compromís, l’amor al mar i la necessitat de trametre aquests valors als demés. 

divendres, 23 de març del 2012

LA VELA LLEUGERA NO TE PES

Blanes al cap vespre (foto Alfred Farre)

Reconèixer l’esforç, els recursos i la dedicació a la promoció de la Vela cada cop es fa més difícil. En el nostre ADN com a Nació, amb més de 500 Km de costa, no hem sabut integrar una mínima cultura nàutica i del mar que sens dubte ho facilitaria.
És estrany que amb el recorregut que tenim, des dels anals de la història, les primeres embarcacions amb la vela Llatina, amb construccions portuàries a Catalunya segle II a C (Port d’Empúries) i dels grans navegants, amb generacions remarcables com els que dominaven la Mediterrània en el segle XII o la Marina d’Or del 1800, no ens haguem impregnat d’estimació al Mar.

Ara que he pogut veure com l’Administració valora la nostra tasca, se m’ha empassat una onada.

En la nostra personal disputa amb un grup inversor Andorrà per renovar la concessió de la Dàrsena Esportiva del Club Vela Blanes, finalment hem rebut el Plec de condicions que ha de valorar les propostes de gestió.
En una primera fase selectiva (si no s’assoleix un mínim el concursant ja quedarà descartat) , la Generalitat ens demana, a banda demostrar la solvència econòmica i tècnica , acreditar la gestió d’una instal·lació portuària i de les actuacions a realitzar respecte el seu manteniment. De l’activitat esportiva res de res.......cap esment, això sembla que no interessa a ningú. Però seguim, encara queda espai per a una segona oportunitat.
En la segona fase, es puntua d’una manera aritmètica (fins a 25 punts) , qüestions de la proposta com són: Import de tarifes a aplicar, la quota de cànon de l’activitat, la reducció en el termini de concessió i l’augment de places de públic tarifat. Anteriorment i en sobre apart (fins a 55 punts) ja s’haurien valorat qüestions subjectives com millores d’accessibilitat i mobilitat, gestió mediambiental, programa de manteniment, programa de gestió dels serveis i millores en la instal·lació, ...etc. I finalment, trobem el foment per a la nàutica esportiva: valorada entre 1 i 5 punts sobre un total de 80 punts!!!

Als nostres gobernants la nostra escola de vela, la vela adaptada, l’institut de la vela, els equips de regates, l’organització de competicions, els centres de tecnificació .... els importa 5 punts sobre 80 del total de l’activitat d’un port,......... quina pena.

Semblava que les coses apuntaven en una altre direcció, de tota manera ja fa uns anys em vaig comprometre amb aquesta causa perduda i seguiré aportant el meu granet de sorra. La sensació de navegar a vela no pot ser una cosa exclusiva, el mar és de tots i l'opotunitat d'estimar-lo també.


M’agradaria que algun dia podéssim oblidar allò de “A casa nostra la navegació forma part d’un estatus, mentre en d’altres indrets forma part de la seva cultura”

dimecres, 8 de febrer del 2012

EN EL BON CAMÍ

Diuen els restauradors que quan un client encarrega taula per a dues persones, però que a darrera hora se’n presenta una de sola i que aquesta, mentre va menjant va fent anotacions en una llibreta, cal tractar-lo bé, sens dubte es tracta d’un inspector de la guia Michelin.

En el bon camí (foto Alfred Farré)

Estem en una carrera per fer les coses cada dia una mica millor, en el cas dels clubs nàutics i pel que respecta a l’activitat esportiva no tenim el vàrem de les estrelles, però en tenim d’altres. Des de les Federacions com es el cas de la Catalana, fa una colla d’anys que va posar en marxa uns guardons com el de la vela de Plata, d’Or o Platí. El Club Vela Blanes, disposa des de la creació d’aquestes distincions, del màxim guardó en totes les edicions celebrades.
Mes enllà d’això que de vegades no es del tot objectiu, hi han aspectes que ens poden fer pensar que treballem en la bona direcció. El nostre Club es un centre atractiu per regatistes de fora de les nostres comarques. Es habitual la col·laboració entre Clubs nàutics, salvant algunes excepcions (Donar resposta Ratxes 15-11-2009) i aquest es el cas que avui ens porta. Aquesta col·laboració, quan algun esportista es troba lluny del seu domicili per motius de feina o d’estudis, comporta el fet de demanar ser acollits temporalment en unes instal·lacions properes a la nova ubicació, i es així com recentment, en el nostre Club hem tingut diferents hostes.

.- Club Nautico Portodoseixo, La Coruña; Jose Antonio Prieto Gilgueira, classe Snipe del juliol 2010 a Abril 2011
.- Real Club Náutico Málaga, Màlaga; Claudia Juan Vigar, classe Europe de l’Octubre 2011 a Juny 2012
.- Kullavik Kanot & Kappseglings Klubb, Suècia; Emil Bengston, classe Europe de Gener-2011 a Abril 2011
.- KKK-O.T.S. Suècia; Gustav Petterson, classe Europe d’ Octubre 2011 a Juny 2012
.- Radasjons Segel Sallskap, Suècia; Tomas Westerbrand, classe Europe de Gener 2012 a Juny 2012

El fet de que aquests navegants hagin demanat estar amb nosaltres, no vol dir que estiguin allotjats a Blanes, al contrari, la majoria es desplacen des de Barcelona. Ells han valorat altres qüestions com la qualitat de les flotes amb qui compartir els entrenament i sens dubte l’amabilitat del nostre staff tècnic. No son inspectors de la guia Michelin, però com sempre, nosaltres els tractarem bé.