divendres, 30 de gener del 2009

ELS EUROPES A LES PRIMERES EDICIONS DE LA SETMANA CATALANA DE VELA

1982 I Setmana Catalana de Vela al GEN de Roses
La classe Europe, com no podia ser d’un altre manera va estar present a la primera edició de la Setmana Catalana de Vela amb una vintena d’embarcacions.

El Diari el Punt anuncia la regata

La nota de premsa de l’organització de la Regata, un cop finalitzades les proves deia:
“La mala classificació de David Palmer en les dues primeres regates el van impedir d'obtenir la victòria en aquesta categoria, ja que es va imposar en les dues darreres proves. Alejandro Ho-fert, més regular, —un primer, un segon i un tercer— es va imposar en aquesta especialitat, mentre que el vencedor de la primera regata, Paco Capella, quedava molt endarrerit.”

1983 II Setmana Catalana de Vela GEN de Roses

Revista Nàutic Press, abril 1983
“Europas, el mundial como fondo. La numerosa flota catalana del Europa, que en el recientemente concluido campeonato territorial han sumado un total de 58 yates participantes, nos puede deparar unas regatas de las más competitivas, puesto que la flota catalana se apresta en su recta final hacia el Campeonato del Mundo que este año tiene por escenario las aguas españolas de Fuengirola (Málaga). La incorporación a la clase de nuevos y valiosos valores, como Carlos Santana, que con tres meses escasos en el Europa ya copa los lugares de cabeza en las regatas, relegando a patrones que fueron selección española el pasado mundial como el calellense Josep Ramón Aragay, la ausencia del número uno español Frank Roig Torredembarra, inmerso en la aventura olímpica del 470, pero que no le ha privado alzarse con el título catalán del Europa. Un Sacha Hoffert que junto con Dani Guitart, David Palmer, A. García están pegando fuerte, mas esa nueva generación ahora de ex optimistas, Xavi Penas, Quim Clavaguera, Jordi Blanch, etc., pondrán el rojo vivo el evento, sin olvidarnos a la escuadra de féminas, donde Rosa María Carrasco del Club Náutico San Carlos de la Rápita, figura en primera posición destacada del raking nacional con miras al Mundial femenino, también a disputarse en Fuengirola (Málaga) y tras ella, las «yachswomen» de la talla de Neus Saavedra, Magi Alonso, Mª. Luisa García, y esperamos ver a la combativa Amparo Castellá. Todo un palmares que además estará sazonado con la presencia y participación de Manuel Mateos, el «Gran Matius» y esperamos que las labores de quirófano permitan a Carlos Masdevall (hombre que hace 20 años introdujo en España el Europa, y que es un pozo de sapiencia, además de haber sido preolímpico en finn en los JJ.O.O. de México), estar en la línea de salida.”


En aquesta llista no es feia ressaltar la participació d’una llavors encara juvenil Theresa Zabell, donat que ningú podia imaginar que al cap de només dos anys guanyaria el mundial de la classe Europe a La Rochelle i que amb el temps seria mereixedora de tres medalles d’or a les olimpíades.
Els resultats: 1. Hofert, Alejand., 8,0. 2. Guitart, Dani, 11,0. 3. Santana, Carlos, 11,4. 4. Penas, Xa­vier, 11,7. 5. Esterellas, Javi, 1 6,0. 6. Zabell, Theresa, 21,7. 7. Garci, M. Luisa, 25,0. 8. Palli, Joan, 31,0. 9. Puigoriol, R., 31,0. 10. Tomàs Galea, J., 33,0.


1984 III Setmana Catalana de Vela GEN de Roses
37 Europes en la III S.C.V.
L’anècdota va estar que la prova del primer dia es va haver d’anular pe un error del comitè en el recorregut, A la nota de premsa del Punt Diari del 29/04/1984 es podia llegir : “ Europa: Anul·lada per error del comitè tècnic en haver traçat curt el triangle.”
Desprès dels 4 dies de regates el resultat final va ser:

Europa: 1, José Maria Aragay; 2, Javier Peña; 3, Carlos Santana; 4, Tomás Espuny; 5, Pablo Fernán­dez; 6, Ramón Puig Oriol, hasta 37 clasificados.

1985 IV Setmana Catalana de Vela GEN de Roses
La IV edició i darrera a Roses es va destacar per ser Trofeu Catalunya Gran de la classe Europe, entre francesos i catalans, amb un trofeu de plata valorat en més de quaranta mil pessetes de l’època, per aconseguir-lo en propietat era necessari guanyar-lo dos vegades seguides. En aquella època Roses era candidata a ser la seu de vela per les olimpíades de Barcelona 92 i van fer un especial esforç en aquesta darrera edició per tenir participació internacional. El màxim exponent d’aquest esforç va ser la celebració del mundial d’optimist celebrat l’any 1986.

Los sitios de Gerona

Europa "Tres regatas se celebraron sólo de esta clase, siendo la victoria para el francés Monné. La clasificación final fue: 1. Monné (Saint Cyprien); 2. Erique (Marsella); 3. Aragay (Calella). "

El 1986 Roses va renunciar a l’organització de la V Setmana Catalana