diumenge, 12 de juliol del 2009

ESPALMADOR, NEIXER I MORIR A BLANES

El 27 de maig de 1984, L’Espalmador P33, una patrullera de l’armada espanyola va rebre le seva bandera de combat a Blanes, de mans de la Confraria de Pescadors i del Club de Vela.
L’Espalmador va ser construïda per “Bazán” i va ser botada al Ferrol el 1981, de 32,2 metres d’eslora, 5,3 metres de manega i un desplaçament de 85 Tn. A tingut la seva base al port de Barcelona i ha estat operativa formant part de la “Fuerza de Acción Marítima” del litoral català.

Aquest passat 3 de juliol s’ha vingut a despedir, sota les ordres del seu comandant Joaquim Bordonado, ha amarrat al contradic del moll i amb la tripulació uniformada de blanc com en les millors gales han desembarcat i han compartit un dinar de germanor amb nosaltres. Representants de l’actual confraria de pescadors, encapçalats pel seu Patró Major Eusebi Esgleas, també del Club Vela Blanes amb el nostre President Amadeu Nualart i Mª Dolors Oms alcaldessa de Blanes quan L’Espalmador va rebre la seva bandera de combat a la nostra localitat.

Es clar que l’Espalmador no és la historia marítima de Blanes, però si que en forma part, avui ja no te cap sentit i és per això que està previst el seu desballestament aquest mes de setembre a Cartagena.
En les paraules del seu Comandant, va recordar un temps on en els ports petits rebien gustosos la visita d’aquestes patrulleres, i posava en valor l’agermanament que per sobre d’oficis i d’idees tenien la Gent de Mar.

Després de lliurar-se mútuament entre els assistents diferents records, a les 18 h. l'Espalmador amb la seva dotació degudament formada a coberta, fent sonar la seva sirena amb una llarga pitada, per darrer cop va deixar Blanes a la seva popa.