dimecres, 24 de febrer de 2010

ELS SIS METRES A BLANES

Les embarcacions classe 6 metres “Rasiola”, “Mercedes”, “Caspita”, “Aga” i “Perla” a Blanes-1921
Va ser remenant en una caixa de fotos antigues del Club, quan entremig, em va sortir el que semblava una peça única. Una foto on es podien apreciar 5 embarcacions de la classe 6 metres navegant a la badia de Blanes, al fons s’hi podia apreciar el bosc de pins característic de S’abanell.
Sens dubte la fotografia estava presa abans de la fundació del club el 1943. Desprès d’un temps d’investigació puc suposar que es tracta d’una fotografia del 1921.
En aquella època era habitual que en els mesos estivals s’organitzessin regates des de Barcelona tenint a Blanes com a destí. La colònia d’estiuejants de Barcelona, membres del Real Club Nàutic i del Real Club Marítim n’eren els organitzadors. En la seva estada a la vila de la Selva, aquestes embarcacions feien regates. Es curiós que les organitzaven habitualment amb patrones del sexe femení - Yates:"Mercedes", patroneado por la señorita Pons. "Cáspita", patroneado por la señorita Valenti. "Aga", patroneado por la señorita Dotras. "Rasiola", patroneado por la señorita Ibern. "Giraldilla", patroneado por la señorita Monteys. "Guinea", patroneado por la señorita Arana. "Perla", patroneado por la señorita Codina- La Vanguardia 26-10-1921 (pàg.017)
Pel que fa a la classe 6 metres, en concret la classificació d’una prova celebrada un diumenge de finals d’agost a la badia de Blanes - La regata celebrada el domingo constituyó una gran victoria para el "Rasiola", de Bertrand y Serra, patroneado por Mülieri, que ganó la regata y las copas de Honor y la reservada para los yates de seis metros. En segundo lugar se clasificó el "Mercedes", en tercero "Cáspita". En cuarto "Aga" y en quinto "Perla". (La Vanguardia 24-08-1921 (Pàg.05)
Tot fa suposar doncs que “Rasiola”, “Mercedes”, “Caspita”, “Aga” i “Perla” son doncs les embarcacions protagonistes de la foto.
La classe 6 metres va esdevenir popular a partir de ésser olímpica en les edicions de 1908 i 1912, es la germana petita de la classe 12 metres precursora dels Copa Amèrica.